Tinktura od stolisnika

tinktura u tamnoj staklenoj bočici s pipetom, okružena zelenim listićima biljke stolisnik

Foto: monicore/Pixabay

Tinktura od stolisnika je samo jedan od prirodnih pripravaka koje možemo napraviti od ove biljke koja u sebi ujedinjuje brojna ljekovita svojstva. Stolisniku (lat. Achillea millefolium) su se kroz povijest pripisivala brojna magična svojstva i bio je dio raznih legendi. Prema jednoj od njih, grčki heroj Ahilej je tijekom Trojanskog rata koristio stolisnik za liječenje rana svojih vojnika.

Stari Grci su svježe listove ove biljke upotrebljavali za ublažavanje zubobolje, zaustavljanje krvarenja, snižavanje temperature, liječenje gastrointestinalnih tegoba i poboljšanje cirkulacije. Od stolisnika se nisu odvajali ni hajduci, koji su ga također koristili za liječenje rana pa je u narodu dobio naziv hajdučka trava ili hajdučica.

Kako napraviti tinkturu od stolisnika?

tri staklene posude iz kojih su rasute osušene biljke crvene, ljubičaste i žute boje

Monfocus/Pixabay

Tinktura se može pripremiti na nekoliko načina. Kod nas se najčešće priprema od suhih biljaka, dok se u ostatku Europe češće pravi od svježih biljaka. Tinkture se obično pripremaju tako da omjer biljaka u odnosu na odabrano otapalo bude 1:5, ako se za izradu koristi suha biljka, ili 1:2 ako se tinktura priprema od svježih biljaka.

Ranije su se kao otapala koristila domaća vina i rakije, a danas se uglavnom koristi pročišćeni etanol. Alkohol je najbolje otapalo i najučinkovitiji je za izvlačenje ljekovitih sastojaka iz biljaka, ali umjesto njega se može koristiti i biljni glicerin. On je slabiji od alkohola, ali djelotvorniji od vode kada je u pitanju izvlačenje aktivnih tvari. Ako se odlučite koristiti glicerin, imajte na umu da će ta tinktura imati kraće vrijeme trajanja nego pripravci koji su izrađeni s alkoholom.

Osim stolisnika i alkohola ili glicerina, ovisno o tome za što se odlučite, za pripremu ove tinkture trebat će vam i jedna staklena posuda u kojoj ćete miješati sastojke i jedna staklenka ili boca od tamnog stakla u kojoj ćete čuvati tinkturu.

Recept za tinkturu od suhog stolisnika

Sastojci:

  • 100 g suhih biljaka
  • 5 dl 40%-tnog alkohola

Priprema

  1. Usitnite stolisnik, prebacite ga u staklenku i prelijte alkoholom. Dobro promiješajte kako bi se sav materijal natopio, a zatim dobro zatvorite staklenku i ostavite na odstoji 3-4 tjedna kako bi alkohol izvukao aktivne tvari iz biljnog materijala.
  2. Nakon 3-4 tjedna procijedite tekućinu, prelijte ju u tamne staklene boce i označite naljepnicom na koju ćete napisati od čega je tinktura, datum kada je napravljena i koje je otapalo korišteno.
  3. Pripremljenu tinkturu spremite na tamno i suho mjesto na kojem temperatura ne prelazi 25°C.

Recept za tinkturu od svježeg stolisnika

Sastojci:

  • 100 g svježih biljaka
  • 2 dl 40%-tnog alkohola (votka ili domaća rakija)

Priprema

četiri bočice od tamnog stakla, s bijelim čepovima

monicore/Pixabay

  1. Stolisnik bi na kraju pripreme trebao u potpunosti biti prekriven alkoholom, zato je potrebno koristiti staklenku odgovarajuće veličine.
  2. Biljku usitnite kako bi pustila sokove, stavite ju u staklenku i prelijte alkoholom tako da staklenka bude puna gotovo do vrha. Dobro zatvorite staklenku, ostavite ju na tamnom i hladnom mjestu 4-6 tjedana i povremeno protresite.
  3. Nakon 4-6 tjedana procijedite tinkturu i spremite u boce od tamnog stakla koje ćete pohraniti na suho i tamno mjesto.

Za što je dobra tinktura od stolisnika?

Stolisnik ima pozitivan učinak na cjelokupan krvožilni sustav i pomaže u jačanju stijenki krvnih žila, stoga se korištenje ove tinkture preporučuje osobama koje lako zadobivaju modrice, imaju varikozne vene ili probleme s pucanjem krvnih kapilara. Pokazala se korisnom i u liječenju hemoroida, krvavog kašlja, za poboljšanje cirkulacije i zaustavljanje krvarenja iz nosa.

Tinktura od stolisnika pomaže i kod bolesti ženskih reproduktivnih organa i bolnih menstruacija, smanjuje preobilno menstrualno krvarenje, ublažava menstrualne grčeve i pomaže kod problema s neredovitom menstruacijom.

Osim toga, blagotvorno djeluje i na bolesti probavnog i urinarnog trakta; pomaže kod nadutosti i manjka apetita, ublažava grčeve u trbuhu i želudcu te pomaže u liječenju urinarnih infekcija. Potiče znojenje pa korisna i za snižavanje povišene tjelesne temperature koja se javlja kao posljedica gripe ili prehlade.

Napomene i način primjene

Tinkturu od stolisnika ne bi trebale koristiti trudnice i dojilje, a osobe koje uzimaju lijekove prije korištenja tinkture ili bilo kojeg drugog pripravka od ove biljke, čaja ili balzama, trebale bi se posavjetovati s liječnikom.

Tinktura se uvijek koristi u razrijeđenom obliku tako da se 15-20 kapi doda u 1dl vode, a pije se tri puta dnevno. Preporučena doza se ne smije prekoračiti.

Više detalja o biljci stolisnik (gdje raste, kada cvjeta, kada se može brati, kako je sve možemo koristiti i koja su ostala ljekovita svojstva posjeduje) saznajte na stolisnik.

Biljni svijetTinktura od stolisnika