Čaj od rujevine

vreli čaj od rujevine u prozirnoj staklenoj šalici na staklenom tanjuriću

Foto: PDPics/Pixabay

Rujevina se u narodnoj medicini upotrebljava za liječenje bubrežnih bolesti i urinarnih infekcija te kod problema s prostatom, hemoroidima i čirom na želudcu, a za ublažavanje spomenutih tegoba najčešće se koristi čaj od rujevine. Ljudi za ovo drvo često koriste naziv ruj, međutim rujevina (lat. Cotinus coggygria Scop.) i ruj (Rhus typhina) nisu ista biljka. Čaj od rujevine najčešće se priprema od drveta spomenute biljke (negdje za to koriste i lišće), a ono se sakuplja u razdoblju od kasne jeseni pa do kraja veljače.

Za što je dobar čaj od rujevine?

Rezultati nekoliko znanstvenih studija pokazali su da biljka rujevina posjeduje antivirusna, antibakterijska, antigljivična, protuupalna i hepatoprotektivna svojstva. Osim kao pomoć kod problema s prostatom, mokraćnim mjehurom, čirom na želudcu i bubrežnim bolestima, čaj od rujevine se koristi i za liječenje afti i upala u usnoj šupljini te čira na dvanaesniku. Osim čaja, u narodnoj medicini se koriste i kupke i kapi od rujevine, koje pomažu kod prekomjernog znojenja nogu i opadanja kose te kao sredstvo za brže zacjeljivanje rana.

Recept i priprema čaja od rujevine

Sastojci:

  • 2 žlice usitnjenog drva rujevine
  • 5 dl vode

Priprema

  1. S prikupljenog drva rujevine potrebno je prvo oguliti koru, a zatim ga usitniti što više kako bi se lakše skuhalo.
  2. Usitnjeno drvo se prelije hladnom vodom, a nakon što voda proključa potrebno ga je kuhati 5-8 minuta.
  3. Skuhani čaj se procijedi i ostavi da odstoji sat vremena pa se nezaslađen pije 3 puta dnevno.

Čaj se također može pripremati i od suhih listova, iako je to na našim područjima manje uobičajeno. Na ovaj način se priprema tako da se dvije žličice usitnjenog lišća preliju s 1 dl ključale vode i kuhaju 5 minuta. Čaj je nakon toga potrebno ostaviti da se ohladi i zatim ga procijediti pa piti tri šalice dnevno.

Nuspojave čaja od rujevine

Rujevina nije otrovna biljka, no njeni plodovi mogu uzrokovati proljev i povraćanje. Što se tiče ostalih dijelova biljke, nisu dokumentirane nikakve posebne nuspojave, osim promjena na koži kod osjetljivih osoba. Međutim, prije konzumacije čaja bilo bi dobro posavjetovati se s liječnikom ili farmaceutom. Čaj se može konzumirati 30 dana, a nakon toga je potrebno napraviti pauzu od barem 10 dana.

Nema nikakvih dostupnih informacija o tome je li sigurno konzumirati čaj od rujevine u trudnoći pa bi ga u svakom slučaju bilo bolje izbjegavati u tom razdoblju.

Gdje kupiti čaj od rujevine i cijene?

Na području Hrvatske trenutno nije moguće kupiti čaj od rujevine, a u susjednoj Bosni i Hercegovini se prodaje po cijenama od oko 12 kn za 50 grama ili 60 kn za 1 kg. Više o ovoj biljci, njenim ostalim ljekovitim svojstvima, mjestima na kojima raste i drugim važnim informacijama pročitajte na rujevina.

Biljni svijetČaj od rujevine