Smilje

primorsko smilje

Na mjestima na kojima rijetko koje drugo bilje uspijeva raste smilje—cvijeće koje nikada ne vene—čak ni nakon branja. Smilje (lat. Helichrysum italicum /Roth/G. Don fil.) je aromatično bilje koje samoniklo raste na sunčanim kamenjarima te suhim i pjeskovitim tlima. Pripada porodici Asteraceae (glavočike) u koju se ubrajaju i stolisnik, kamilica, neven, pelin, podbjel, rudbekija, maslačak itd. Uz ovu aromatičnu biljku vežu se brojni mitovi. Prema jednom od njih, grčki bog Apolon je prilikom ulaska u starogrčko svetište Delfe nosio tijaru od smilja kako bi njome podsjetio svijet na svoju besmrtnost. Smilje se spominje i u Homerovom epu. Naime, nakon što se grčki junak Odisej poslije brodoloma vratio na feničku obalu sreo je Nausikaju, prekrasnu kraljevu kći koja je svoju ljepotu dugovala čudesnom ulju od cvijeta koji nikada ne vene.

Biljni svijetSmilje
Saznaj više

Rujevina

rujevina, drvo ružičaste boje koje raste na livadi, okruženo zelenilom

Foto: Snežana Herba

Obična rujevina (lat. Cotinus coggygria Scop.) je listopadni grm ili stablo nižeg rasta koje pripada porodici Anacardiaceae (vonjače), u koju su svrstani i mango, pistacija te indijski orah. Iako ljudi to dosta pretražuju, osim latinskog naziva biljke i onog koji smo već spomenuli, na našem jeziku ne postoji drugi naziv za običnu rujevinu. Nazivi na stranim jezicima su: engleski jezik – smoke bush, smoke tree, elm-leaved sumac, european smoketree, venetian sumac; njemački jezik – Europäischer Perückenstrauch, Perückenbaum, Venezianischer Sumach.

Biljni svijetRujevina
Saznaj više

Stolisnik (kunica)

ljekovito bilje stolisnik, bijeli cvjetovi stolisnika

Foto: Denis Radić Kresina

Stolisnik (lat. Achillea) je naziv za rod polugrmova i trajnica iz porodice Compositae ili Asteraceae (glavočike) kojoj pripadaju i smilje, pelin, kamilica, podbjel, itd. Biljke iz ovog roda prirodno rastu na području gotovo cijele Europe, u velikom dijelu Azije te u dijelovima Novog Zelanda, južne Australije i Sjeverne Amerike. Postoji više od 180 vrsta, a na našim prostorima se kao ljekovito bilje upotrebljava obični stolisnik, koji je poznat i pod nazivima hajdučka trava, hajdučica, kunica, petrovsko cvijeće, stolika, armanj, kostrijet, jutrocel, hrb, jezičac i sporiš. Nazivi na drugim jezicima su: engleski jezik – yarrow, njemački jezik – Gemeine Schafgarbe, talijanski jezik – millefoglio.

Biljni svijetStolisnik (kunica)
Saznaj više